Начало / Софтуер / Windows 7 е най-популярната операционна система

Windows 7 е най-популярната операционна система

Windows 7 все още е най-полулярната операционна система в света при десктоп системите. Проучването е извършено от компанията NetMarketShare и се отнася за месец юни 2015 г. Пазарният дял на Windows 7 е 60,98%, което показва ръст от малко над три процента спрямо миналия месец, когато делът на Windows 7 бе 57.76%. Може би това увеличение се дължи на факта, че притежателите на Windows 7 и 8 ще могат да се ъпгрейднат безплатно до Windows 10, а тези които са с Windows XP няма да могат.

windows-7-logo

Windows XP все още е доста разпространена операционна система, като заема третото място с дял от 11.98% за месец юни, което е спад от малко под 3 процента спрямо месец по-рано, когато дела на Windows XP бе 14,60%.

Windows 8.1 се нарежда на второ място с пазарен дял от 13,12%, което е леко увеличение от 0,24% в сравнение с миналия месец.

Няколко процента се заемат от по-стари версии на Windows с което общият му пазарен дял при десктоп системите е малко над 90%. Този на Apple с тяхната Mac OS X е 7.54%. Делът на Apple при десктоп системите винаги е бил малко над 5% и това не е изненада за никой. Изненада е слабото представяне на Windows 8.1 и слабото доверие което потребителите показват към „най-модерната“ операционна система на Microsoft.

Очаквания с голям интерес Windows 10 има дял от 0,16%, което е доста висок процент, като се има на предвид, че операционната система не е излязла официално и че реално говорим за потребители участващи в програмата на Microsoft Windows Insider.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.