Начало / Новини / TSMC представи първите 20nm чипове

TSMC представи първите 20nm чипове

Днес компанията TSMC представи първите чипове произведени по 20nm технологичен процес. До момента цялата индустрия, с изключение на Intel произвеждаха своите чипове и процесори по 28nm технологичен процес. Дори Intel използва 22nm процес. Времето за усвояване на производството на чипове по новия процес, бе необичайно дълго, около две години. Все още нещата в TSMC, не са изчистени докрай, като се очаква масовото производство да започне през идните месеци.

tsmc

Технологията за производство на 20nm чипове не се различава съществено от тази за 28nm. Според TSMC единствената съществена промяна идва от използваната светлина при литографията. Все пак ще се съгласите, че такава сложна технология е доста скъпа и затова предполагаме, че няма да получим по-подробна информация по този въпрос.

Първата компания която получи 20nm чипове е KnCMiner. Тя произвежда специализирано оборудване за“копане“ на Bitcoin. Чипа е с размер от 5.5X5.5 см. и е изграден от 1440 поточни процесора. Една „копачка“ има в себе си пет такива чипа. Очаква се изчислителната мощ на устройството да достигне 3 терахаша, като консумацията на енергия е намалена с тридесет процента. Пазара на тези устройства е доста по-тесен в сравнение с този на процесорите или видеокартите. Затова, въпреки големия брак търсенето ще може да бъде задоволено. Големите компании като NVidia и AMD ще трябва да почакат до есента за да могат и те да получат достатъчни количества от новите чипове. За тогава е предвидено и излизането на новите им топ модели видеокарти, а тези за нормалните потребители се очакват в началото на 2015г.

Ето така изглежда една фабрика за производство на 20nm чипове.

tsmc-fabric

 

2 коментара

  1. Всъщност това на снимката трябва да е фабрика на Intell. 🙂

  2. Всъщност фабриката си е точно на TSMC. И Intel се пише с едно L накрая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.