Начало / Новини / Tizen само в ефтини смартфони от Samsung

Tizen само в ефтини смартфони от Samsung

Вероятно сте чували за  операционната система Tizen  разработвана съвместно от Intel и Samsung. Първоначалната идея на Samsung бе да пуснат на пазара нова серия от висок клас смартфони наречена Samsung Z, които да работят с Tizen.  Но, според последните слухове компанията са се отказали от тези планове и смятат да вградят Tizen в евтини смартфони, които няма да влязат в пряка конкуренция с водещите им Android устройства.

Samsung-Tizen-OS

Преди Samsung  виждаха в Tizen пряк конкурент на Android, както и начин за компанията да намали зависимостта си от Android и Google. Идеята бе да се пуснат в производство устройства, работещи  с Tizen, които да  конкурират, макар и вътрешно, Galaxy S5 и неговите разновидности. След месеци разработка, Tizen  се появи в  най-новите умни часовници  на Samsung, и дори като актуализация на оригиналния Galaxy Gear.

През юни Samsung обяви Samsung Z, който бе на път да стане първият Tizen  смартфон на пазара на мобилни телефони. Той обаче изобщо не излезе.  Пускането бе забавено за неопределено време, като от  Samsung твърдят, че  им е необходимо повече време, за да разраснат екосистемата  от приложение за устройството.

Ако, слуховете за  спряното производството на Z и новия дом на Tizen   върху евтин хардуер  са верни, то плановете на компанията са излезли  извън контрол.  За да се разрасне една екосистема от приложения са необходими разработчици. Разработчиците ще искат да пишат приложения, ако  бъдат в състояние да ги продават. Евтините телефони  имат потенциал за големи продажби, но потребителите  им често нямат покупателни възможности. За това  за Samsung е  по трудно да привлича  разработчици за Tizen.

Не очакваме  от Samsung  официално  да потвърдят   промяна в стратегията си за Tizen, но ако обявяват бюджетен Tizen телефона по-късно тази година, ще имаме добър намек за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.