Начало / Ревюта / Samsung Galaxy Note Edge

Samsung Galaxy Note Edge

Galaxy Note Edge  е едно от най-новите и иновативни устройства на компанията Samsung . През 2011, когато бяха представени първите телефони от категория фаблет ( комбинация от телефон и таблет)-  Galaxy Note, никой не очакваше те да се наложат на пазара. Днес всички големи производители от Nokia и HTC до Apple продават фаблети, а новите смартфони рядко са по-малки от 4,7 инча.

 

Samsung-Galaxy-Note-Edge
Първото нещо, което забелязвате при Galaxy Note Edge е екранът, който прелива през десният ръб на телефона. Това новo екранно поле е мястото, където могат да се разположат много от познатите и специално разработени за целта нови приложения. Използването му е много удобно, но малко подвеждащo на моменти.

Galaxy Note Edge има Super AMOLED екран с Two HD резолюция of 2,560 x 1,440 пиксела. Като цяло цветовете на екрана са фантастични, въпреки че някои биха ги сметнали за пренаситени поради голямата гъстота на пикселите. Смартфонът има алуминиева метална рамка с магнезиево покритие. То е грапаво при допир, което наистина помага за по стабилния и здрав захват, а това е от значение за удобството при използване на толкова големи устройства.
Samsung-Galaxy-Note-Edge-Range

Екранният ръб дава бърз достъп до всичките Ви любими приложения и е напълно персонализируем. Настройките се извършват през иконата с формата на звезда разположена в долният ъгъл. Трябва само да докоснете звездата и  издърпате иконите на приложенията, които желаете в полето. Има и няколко приложения, които са разработени специално за тази част от екрана, но разнообразието им не е голямо. Може би, най практичен  от тях е часовника, който свети с бледа светлина през нощта и е видим на ръба, без да трябва да активирате телефона.
Samsung-Galaxy-Note-Edge-Pen

Друг полезен трик с това ново екранно пространство е възможността, то да служи като допълнително място където да се разполагат контролите и иконите на различни приложения. Samsung са използвали този подход при приложенията на камерата и S pen-а. Както спомнехме, използването на ръба може да бъде подвеждащо на моменти, защото несъзнателно му докосване често води до нежелано активиране на функции.

Като оставим настрана уникалният екран, Galaxy Note Edge има същите характеристика като флагмана Galaxy Note 4. Под капака откриваме същият 2.7GHz четири ядрен Snapdragon 801 процесор от Qualcomm и 3GB оперативна памет, 32GB памет за съхранение на устройството, която можете да разширите с MicroSD карта памет до 128GB. Подобно на Note 4, Edge има пулсомер, сензор за пръстови отпечатъци, както и S-Pen.

В тестовете Galaxy Note Edge се оказа малко по-бавен от Note 4, но на практика в ежедневната употреба смартфона е без никакви забележки. Той е бърз и не забива, Full HD видеоклиповете стартират бързо и гладко, игрите вървят без засечка.

Отново Galaxy Note Edge е екипиран подобно на Note 4, със 16 мегапискелова задна и 3,7 мегапикселова предна камера. Качеството на снимките е добро, въпреки че не могат да се сравняват с тези на iPhone 6 Plus. Снимките дори при липса на добра светлина са детайлни, но цветовете може да изглеждат пренаситени или избелели от време на време.

Батерията е по-малка от тази на Note  и е само 3,000mAh. Въпреки това успява да издържи почти цял ден на интензивна работа. Тя може да се зарежда много бързо, необходими са само 30 минути в контакта за да се радвате на 50% от капацитета и.

В Заключение:

Ако обичате да изпробвате най-новите технологии, то Galaxy Note Edge е смартфона за Вас. Иновативен и с качествата на телефон от премиум клас, той почти не отстъпва на Galaxy Note 4. Разбира се като всяка нова технология и той има известни недостатъци: липсата на достатъчно външни приложения и инцидентното докосване на допълнителният рекламен ръб, който може да активира нежелания приложения са най-големите от тях.

Цената на Galaxy Note Edge в България започва от около 1700 лв, но няма да се учудим и на етикети от над 2000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.