Начало / Новини / Napster се завръща, за да детронира iTunes

Napster се завръща, за да детронира iTunes

napster Музикалният онлайн магазин Napster направи доста интересна стъпка след като реши да пусне в Интернет пространството песни в MP3 формат без DRM защита.

Eдна песен върви по 99 цента, а цял албум се предлага за 9,95 долара.

В момента Napster разполага с доста голяма база от над 6 милиона песни. За по пестеливите потребители е достъпна и абонаментна услуга, при която за 13 долара на месец те могат да зареждат неограничен брой песни. Това предложение е доста добро на фона на предлаганото от другите онлайн магазини или директната покупка на албуми.

Има и ограничение при просрочване на месечната вноска, абонатите просто няма да могат да възпроизвеждат песните си. Още през миналата година Apple започна да предлага музика без DRM защита в своя онлайн магазин, като правата върху песните се държи EMI.

napster store

Примерът на Apple последваха и други големи онлайн магазини, включително и Amazon.com. Идеята за предлагане на музика без DRM защита не е лоша.  Все пак потребителя си заплаща за да може да слуша любимата си музика и не би трябвало да бъде ограничаван по някакъв начин.

Napster нашумя преди години като мрежа за свободно споделяне на файлове използваща популярната peer 2 peer технология, но под натиска на звукозаписната индустрия прекрати дейността си.

rhapsody store

По-късно марката Napster беше използвана за създаване на легален онлайн магазин. Анализаторите обаче са скептични относно способността на Napster да отнеме от аудиторията на Apple. На 01.12.2011, марката Napster е  закупена от Rhapsody (BestBuy).  В момента можете да слушате неограничен брой песни само за 10 долара на месец, като имате и пробен период от 30 дни. Внимавайте, защото при регистрация в Rhapsody, ще трябва да попълните данни за своята кредитна карта и ако не се откажете от услугата по време на пробния период, таксата за следващия месещ ще ви бъде удържана автоматично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.