Начало / Download / Mozilla Firefox 4

Mozilla Firefox 4

Firefox 4 имаше труден период в началото на своето развитие, но тези дни са в миналото. Браузърът, който можете да изтеглите сега е бърз колкото и конкуренцията в лицето на IE9 и Google Chrome( а в доста ситуации и по-бърз) и предлага много сходни характеристики (Firefox 4 е по-добър в много области и леко по-слаб в няколко). Браузърът е наличен за почти всички платформи и е задължителен за потребители с Android базирани таблети.

Инсталацията на Firefox 4 е бърза и безпроблемна и отнема не повече от една, две минути. Потребителите, които в продължение на 10 месеца са работили с бета версии с различна устойчивост и качество, ще бъдат разочаровани, защото Firefox 4 не почиства останките от различните бета версии. Това все пак е цената за използване на бета.

Ъпдейтите на Firefox 4 не са така автоматизирани, както при Opera и Chrome. Потребителят трябва ръчно да отвори Help менюто и след това About за да започне автоматичното изтегляне на ъпдейти и тяхната инсталация. Имайте предвид, че казаното по-горе се отнася за вече инсталиран Firefox 4. Актуализиране от версия 3.6 до версия 4 е вероятно да отнеме няколко минути, заради многото направени промени.

Ако сте голям фен на Firefox е възможно да бъдете леко объркани в началото на използването на Firefox 4 заради многото промени в дизайна. Основният интерфейс на  Firefox 4 е много различен от интерфейса на по-старите версии, като е запазен само по-големия бутона „Back“, който дебютира във версия 3. Не е изненада, че новият дизайн също така е доста по минималистичен и приличащ на дизайна на Google Chrome и Opera 11.

Лентата с менюта е поместена в  горния ляв, с опции от менюто да се разпространява в две колони. Почти всички подменюта са с нов дизайн, въпреки че  горещите клавиши остават същите. В действителност, редизайна на менютата прави достъпа до много от функциите като bookmarks, add-ons и history много по-лесен. Ако изключите меню бара ще видите новия дизайн на менютата скрити зад един бутон оцветен в оранжево.

Освен основните промени в менюто, по-малки промени значително подобряват използваемоста. Например, потребителите могат да включат Get Bookmark подменюто  или History, като те се появяват в горния ляв ъгъл със всички подменюта поместени в тях.

Табовете сега са разположени на върха по подразбиране, бутоните за навигация напред и назад не са преместени, а бутоните за спиране на зареждането и опресняване вече са в дясната страна на лентата, в непосредствена близост до bookmark звездата. Когато въвеждате URL адрес,  бутона „Go“ е оцветен в зелено, когато сайта се зарежда се появява бутона „Х“ в червено за прекратяване на зареждането, а когато всичко е заредено на същото място излиза бутона за презареждане. Може да използвате и настройките от по-старите версии на Firefox от Customize менюто.

В кода на Firefox 4 са направени много промени.  Най-голямата е пълно хардуерно ускорение за всички платформи, което означава, че Firefox използва вашата графична карта за да се ускори процеса на зареждане. Включена е и пълна поддръжка на HTML5. Firefox 4 поддържа и OpenType шрифтове, CSS3 и последните новости в JavaScript. WebGL и хардуерно ускорение дава огромен тласък на браузъра. Накратко Firefox 4 поддържа следващото поколение уеб стандарти, и ползите за потребителите са изключително бърза обработка и зареждане на любимите ви Web сайтове.

  • Цена: Безплатен браузър
  • Операционна система: Windows 2000/XP/2003/Vista/7

Свалете Firefox 4 от ТУК>>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.