Начало / Ревюта / Microsoft Office 2013: Всичко, което трябва да знаете

Microsoft Office 2013: Всичко, което трябва да знаете

Най-новата версия на Office 2013  е адаптирана за използване върху сензорните екрани на мобилни устройства като таблети и смартфони   и оптимизирана за Windows 8.  В тази статия ще се опитаме да дадем отговори на някои важни въпроси, които вълнуват бъдещите потребители. 

Кое е официалното име на новият офис пакет?

Полу-официалното име е „The New Microsoft Office “ (като новия IPAD), но за сега го наричаме  Office 2013. Все пак имайте предвид, че има и Office 365, абонаментна услуга, която предлага най-новата версия на Microsoft Office. Това е алтернативен начин за получаване на на Office  пакета чрез абонамент  вместо авансово плащане.

Колко версии ще има Office 2013?

Office 2013 ще излезе  в  най-разнообразни версии за домашни и бизнес потребители, но все още  не е представен пълния набор от цени и пакети. Междувременно, абонаментната облакова услуга  Office 365 се предлага във варианти: Home Premium (20GB за съхранение в SkyDrive и 60 Skype  минути ), Small Business Premium (споделени календари, бизнес-клас поща , HD-конферентна връзка), и корпоративният ProPlus. При покупката на  Office 2013 ще получавате само актуализации  свързани с техническата поддръжка на приложенията, но ако останете абонирани за  Office 365 ще получавате и  актуализации свързани с бъдещи нововъведения и нови функции в  офис пакета.
Освен това ще има и Microsoft RT версия на Office за ARM-базирани таблети, която ще се  предлага  безплатно  в  RT устройствата, включително таблета Surface. Предполага се, че Office Home и Student 2013 RT ще включват Word, Excel, PowerPoint и OneNote.

Колко устройства ще се поддържат от един офис пакет?

Всеки  закупен  Office 2013 ще може да се  инсталира на  до пет персонални компютри. Версиите  ще може да се деактивират и  да се инсталират на други устройства. Ще имате нужда от Microsoft Windows Live акаунт за да се използвате  клауд-базирания обмен на документи през SkyDrive.

Кога ще бъде  достъпен на пазара?

Все още няма обявени дати, но би  имало смисъл стартът на новата версия на Office 2013 да съвпадне  с пускането на Windows 8.

На каква цена ще се продава?

Няма обявени цени за пакетите на Office 2013.

Какви са промените в Office 2013?

Office 2013 има  оптимизиран интерфейс, за да  се улесни работата  със  сензорни екрани  и електрони  писалка  при таблетите с Windows 8. Новите социални функции и интеграцията на Skype добавят  нови  възможности за  отдалечено онлайн сътрудничество. OneNote и Lync са приложения  предлагащи услуги, свързани с  водене на записки и видео съобщения.

Ще има ли безплатни онлайн приложения, подобно на Google Docs?

Не, няма да се предлагат свободни услуги (въпреки че, сега може да пробвате Microsoft Office 2013 Customer Preview безплатно), но  облак свързаността ще  е достъпна  безплатно с покупката на софтуера.  В сегашния си вид, Microsoft Office вече има голям онлайн клауд-базиран компонент, наречен Office 365, но за разлика от Google Docs, трябва да сте абонирате  за да го използвате (цени са  от $ 4 до $ 20 на месец). По подразбиране, Micrsosoft Office 2013 ще запазва документите в облака чрез SkyDrive. Настройки, речници, и шаблони също ще бъдат достъпни в  облака от всяко устройство с инсталиран Office 2013.

Ще има ли IOS съвместимост?

И сега Office 365  поддържа онлайн достъп през  някои уеб браузъри, който могат да се инсталират на IPAD или iPhone. Но освен това, за сега няма версия на Office, обявена за IOS. Приложението OneNote  ще бъде на достъпно, не само на IOS,  но Android и Symbian телефони.

Ще има ли версия за Mac?
Няма обявена  версия на Office 2013 работеща под  Mac,  Office 365 е съвместим с Office за Mac.

Какви са системните изисквания?
Ще имате нужда от Windows 7 или Windows 8 PC, или Windows RT таблет.

Как ще функционира върху таблети?
Новата версия на Office е специално оптимизирана за използване върху таблети, и дори смартфони. Външният вид е опростен и  са добавени лесни за използване  сензорни бутон-икони. Въпреки че, лентата  с инструменти все още е налична в Word, има опцията за премахване за да се  постигне  по-изчистен интерфейс. Режима на четене е оптимизиран с  версия  с прелистващи се страници  удобна за  използване при четене на документи от сензорни екрани, а в документите ще може да се преглеждат видеоклипове. Изображения могат да бъде заснемани с  камерата на таблета и, редактирани директно  документите. Хитър радиален бутона предназначен за използване с палец  може бързо да регулира шрифтове, цветове и размери.

Ще работи на телефони?
Да, Windows телефони ще поддържат  Оffice 2013 чрез SkyDrive.

Може да свалите пробна версия на Microsoft Office 2013 Customer Preview  от ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.