Начало / Интернет / Google Chromebook – първи ревюта

Google Chromebook – първи ревюта

Днес е официално обявената дата, на която Google пускат в продажба своите нови лаптопи специализирани тясно за интернет и web приложения.  Няколко тех-блога имаха възможност да се запознаят с особеностите на новите машини няколко седмици предварително, за това вече са достъпни статиите с първите ревюта.

Впечатлени ли а тестерите от хардуера на Chromebook ? Практична ли е облачно базираната Google Chrome OS без офлайн  приложения? Заслужават ли парите си Гугъл лаптопите, т.к  може да си набавите Windows лаптоп на по – ниски цени, но с по добра производителност? Ето какво казват анализаторите:

Joanna Stern от  ThisIsMyNext:

Областа в, която лаптопа наистина показва своята сила със своят 16GB SSD хард диск от SanDisk е бързото зареждане на операционната система.  Google и Samsung обещаха 10 секунди време за зареждане и наистина зареждането отнема 9 секунди до логин екран и още две секунди до зареждането на браузъра.

Истинско забавяне в работата на Google Chrome OS базираните лаптопи се наблюдава при отварянето на много табове или разглеждане на тежък  флаш базиран сайт.

Adrian Covert от Gizmodo:

Хардуерно лаптопа не е достатъчно мощен за да  се справи с някои от най иновативните приложения в  интернет. Въпреки двуядрения си процесор, Chromebook зацикля на флаш видео и анимации, особено при видео с висока резолюция и 3D он-лайн базирани видео игри.

<

Sherri Smith от  LaptopMag:

Chromebook e чудесен за ежедневна работа  като гледане на видео, леки игри, създаване на таблици и документи, но не може да поеме по-тежки задачи.

Бързият старт и онлайн приложенията, не са достатъчни  да компенсират факта, че не можем да използваме Google Docs или факта, че лаптопа може да се свързва само с едно периферно устройство  в даден момент.

Thomas Claburn от InformationWeek:

Използването на Chromebook има смисъл във фирми, които искат служителите им да използват лаптоп за приложения с интернет достъп, без да се обременяват с поддръжката на пълноценен компютър.

Brad Linder от Liliputing:

Малко съм скептичен, че Chrome OS устройство може да замени традиционните лаптоп за всеки, но ако  целевата аудитория на Google са хора, които прекарват повечето от времето си на компютър,  взаимодействайки с уеб браузър, то Chromebook може да свърши работа .

Dana Wollman от  Engadget:

Нямахме проблеми с жонглиране между дузина отворени прозореца, включващи Gmail, Google Calendar, няколко онлайн вестника, Scoutmob и др. Само, когато натиснахме системата да работи на нереалистични натоварвания тя започна да забавя.

Jason Cross от PCWorld:

Можем да намерим много Windows базирани лаптопи с цена $430-to-$500, които нямат лъскавия вид на Series 5 Chromebook и може да не зареждат толкова бързо, но имат много по голяма изчислителна мощ и предлагат много по големи възможности на своите потребители и затова не можем да си представим да препоръчаме Chromebook вместо тях. За  сега лаптопите с Chrome OS ще са предназначени главно за тех-ентусиасти. Дори таблетите с Android 3.0 са по – мощни, гъвкави и полезни.

Joshua Goldman от CNET:

Series 5 Chromebook работи, както беше обещано и изглежда наистина атрактивно. Обаче, за неговата цена може да си купите много по способен Windows базиран лаптоп или ноутбук, дори само за домашна употреба.  Има много неща, които може да правите с тях или Андроид таблет, Смартфон или Ipad, просто в момента има много малко неща, които може да правите с Chromebook.

Обобщено, повечето автори са съгласни, че лаптопите Chromebook са малки  и добре изглеждащи, животът на батерията е впечатляващ, и зареждат светкавично,  но производителността е на ниво средно до слабо, в зависимост от броя на табовете с ,които работите, а Интернет базираната Chrome OS е наистина ограничаваща.

Видео превю на Chromebook:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.