Начало / Новини / EU премахва тарифите за роуминг от 2017

EU премахва тарифите за роуминг от 2017

Днес в Европейския Парламент бе подписано споразумение, таксите за роуминг да бъдат премахнати на територията на целия Европейския Съюз през юни 2017г. Новото споразумение, бе прието след месеци на дебати и разногласия. Част от подписаното споразумение забранява на фирмите доставчици на Интернет да блокират сайтове и онлайн съдържание по тяхна преценка. Така се гарантира правото на свободен достъп до Интернет на всеки европеец.

роуминг

Първоначално Парламентът на ЕС настояваше забраната на таксите за роуминг да влезе в сила още през 2016 г., но това предложение срещна сериозна отпора както от мобилните оператори, така и от някои страни членки. В крайна сметка бе постигнат компромис. Това означава, че гражданите на ЕС, които използват телефона си в друга страна членка на съюза, ще заплащат същата цена за разговори, текстови съобщения и трафик на данни, все едно че са си у дома.

Премахването на таксите за роуминг е естествено продължение на политиката, за поетапно намаляване на таксите, която ЕС води от 2007 г. Преди новото споразумение да влезе в сила таксите ще паднат още веднъж през април 2016 г., Операторите ще могат да таксуват роуминг услугите с до 0,05€ (10 стотинки) на минута изходящо повикване, 0.02€ (4 стотинки) при изпращане на SMS и  0.05€ (10 стотинки) на MB на данни, без да са включен ДДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.