Начало / Хардуер / Bluetooth – що е то!!!

Bluetooth – що е то!!!

В наши дни на пазара се предлагат множество устройства разполагащи с Bluetooth, а дори и да нямат вграден Bluetooth адаптер, то се продават отделни такива на съвсем приемлива цена. Каква е ползата ще попитат някои??? Отговорът е лесен. Вместо да използваме кабели за да свържем мобилния си телефон с компютъра или с конзолата си, можем да използваме Bluetooth връзка, за да си прехвърлим цялата необходима информация, снимки, музика и др.

Нека накратко да разясним какво се крие зад името Bluetooth. Това е промишлен стандарт за безжична „лична мрежа“ (personal area network, PAN). Тя осигурява начин за свързване и пренос на информация между устройства от рода на мобилни телефони, лаптопи, персонални компютри, принтери, цифрови фотоапарати, игрални конзоли и дори автомобили чрез сигурна, късо обхватна радиочестота. В днешно време Bluetooth технологията се развива все повече и повече. Обхватът на устройствата се увеличава постоянно като при Bluetooth 2, могат да се изпращат данни на разстояния до 20 метра. Скоростта на преноса също нараства, като се очаква скоро да достигне достигне и дори задмине скоростта развивана с кабел.

Как се използва Bluetooth??? Елементарно. Представете си следната ситуация. Искаме да прехвърлим двадесет песни от компютъра на телефона си. Стартираме Bluetooth мрежата на телефона и на компютъра. От компютъра намираме мобилния си телефон като устройство в обхват, въвеждаме паролата за достъп и указваме кои файлове да се изпратят. С телефона потвърждаваме и сме готови, всичките двадесет песни са получени и готови за слушане. Не сме търсили къде е кабела за връзка, не сме ползвали никакъв тромав софтуер. Всичко става бързо, просто и лесно. Bluetooth е едно от нещата които улесняват живота на съвременния човек много.

А сега малко история. Технологията Bluetooth (на английски – син зъб) е наречена на името на краля на Дания и Норвегия от края на 10-ти век Харалд Синия зъб, който е известен с това, че успял да обедини воюващи дотогава племена от Дания (включваща днес шведската област Скания, където е била създадена технологията Bluetooth), и от Норвегия. По подобен начин Bluetooth е предназначен да „обедини” (да направи съвместими) различни технологии, каквито са например тези на компютрите и мобилните телефони.

Логото на Bluetooth обединява германските руни, аналози на съвременните латински букви H и B:  (хагалаз) и (беркана), слети заедно, оформяйки обединена руна.

8 коментара

 1. diviq96_12abv.bg

  не знам как се тегли

 2. Todorka Todorova

  Как може! Никой не е написал чрез коя програма се изпраша музика от компютар на телефон!!!

 3. Как се тегли беее ???????????????

 4. Аз знам как, но нещо ми се прецака:P:PPPPPPPPPPPPPPPPPP

 5. Кое точно как се тегли???

 6. От къде може да го изтегля?

 7. От къде може да го изтегля???

 8. Авееее хора кажете това нещо как се тегли :@@..???? офффф трябва ми спешноооо!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.