Начало / Download / Avast Free Antivirus 6

Avast Free Antivirus 6

Avast постигнаха голям напредък с предишната версия 5 на Avast Free Antivirus като представиха една модерна и безплатна антивирусна програма с нов интерфейс, който прилича на джубокс от края на 90-те години. Антивирусната програма на Avast е по-лесна за работа и съответно спечели много нови фенове. Сега Avast представя новата версия на безплатната си антивирусна програма Avast Free Antivirus 6.

Avast 6 добавя нови функции и промени. Някои от тях преди това бяха достъпни само за платените потребители на Avast Pro Antivirus и Avast Internet Security. Ако сте използвали Avast 5, то новият Avast 6 ще ви се стори доста познат.

Инсталирането на Avast 6 е безболезнен процес, който протича бързо в сравнение с  безплатните му конкуренти като AVG, макар че е по-бавно от инсталиране на платени програми като Trend Micro, Kaspersky, или Norton. Хубаво е, че при инсталирането на Avast не се налага да рестартирате компютъра си, а дейнсталацията протича чисто и не оставя следи в регистъра или на работния плот. Размера на инсталационния пакет е свит с около 20%, въпреки че все още е голям и размера му е около 57MB за безплатната версия.

Интерфейса на Avast 6 е почти идентичен с този на предишната версия. Може би най-съществена промяна, освен леко изсветляване на сивото в цветовата схема, е премахването на бутоните напред и назад, приличащи много на бутоните използвани в Windows Explorer. Според нас те бяха доста удобни, защото потребителя можеше лесно да се върне към предишни екрани, без значение колко дълбоко в настройките се е заровил. Единствената друга промяна в интерфейса е добавянето на таба „Additional Protection“ в лявата част на екрана, в който са поместени настройките на новите AutoSandbox и WebRep функции.

Както споменахме, двете нови функции в безплатната версия на Avast 6 са  AutoSandbox и WebRep. Дебютът на AutoSandbox прави Avast втората антивирусна програма която го предлага безплатно. Състезателите на Comodo въведоха първи безплатен sandbox инструмент през януари 2010 година. Едно от най-разочароващите неща на sandboxing технология е, че има признаци, че не работи перфектно.

Avast автоматично мести програми които смята за подозрителни във виртуална среда, когато ги заподозре, че са заплаха. По този начин се спират подозрителни програми потенциално които могат да навредят на вашата система. Те се изпълняват във виртуалната среда като Avast следи, кой файлове се отварят, създават или преименуват. Направените промени са виртуални, така че когато процесът спре, направените промени се изпаряват. Проблема е, че от Avast отказват да ни информират кога програмите се поставят във виртуална среда, преди или след като са имали досег със системата ви.

Що се отнася до въздействието на Avast върху работата на системата, в нашите тестове антивирусната работи много бързо и използва много малко системни ресурси. Бързото сканиране отне около 20 минути, а пълното за около 60 минути. Използваната RAM памет бе около 16MB, което е изключително малко.

Avast 6 си остава една от най-добрите безплатни антивирусни програми и си заслужава да я изпробвате.

 • Цена: Безплатна антивирусна програма
 • Операционна система: Windows XP/Vista/7

Свалете Avast Free Antivirus 6 от ТУК>>>

7 коментара

 1. Avast Free Antivirus

 2. Avast Free Antivirus 6 е супер

 3. jurajvasek5@gmail.com

  окей

 4. Avast 6 може ли да работи под W2K ?

 5. Мисля че не може

 6. Как да сваля безплатната версия на Avast?

 7. От линковете за сваляне. Всички версии на Avast които сме публикували са безплатни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.