Начало / Ревюта / Avast Free Antivirus или AVG Antivirus Free 2014: коя е по добрата антивирусна програма

Avast Free Antivirus или AVG Antivirus Free 2014: коя е по добрата антивирусна програма

AVAST-VS-AVGAvast Free Antivirus и AVG Antivirus Free са две от най-популярните антивирусни програми. Няма да платите и стотинка за да изтеглите, която и да е от тях, въпреки че и двете ще се опитат да Ви убедят да закупите техните пълнофункционални братовчеди.

Какви функции предлагат Avast и AVG в сравнение една с друга? A, Трябва ли да се откажете от  вашия платен  абонамент към Norton или McAfee в полза на безплатна алтернатива? Днес ще се опитаме да отговорим на тези въпроси, като изправим двете антивирусни програми една срещу друга.

Avast Free Antivirus или AVG Antivirus Free 2014 – Дизайн

avast-vs-avg-design

И двете антивирусни програми имат подобен вдъхновен от Windows 8 дизайн с големи панели подканващи Ви да кликнете на тях и да сканирате вашият компютър. Смятаме, че AVG е по-добре изглеждащата и по-лесна за навигация програма с лесно забележими бутони „Назад“ и лесни за превключване опции. Менютата и разделите в Avast са повече и по-подробни, което първоначално може да се окаже объркващо за потребителите. Антивирусната защита не е от нещата, на които обикновения потребител отделя много време. Обикновенно той просто иска да кликне върху бутона „Scan“ и да приключи със задачата.

Avast Free Antivirus или AVG Antivirus Free 2014 – С какво се отличават една от друга?

 1. Антивирусна защита и сканиране – най-важната отличителна характеристика на една антивирусна програма е способността й да Ви защити от вируси и друг злонамерен софтуер. Ако, сравним резултатите от тестовете получени в две най- популярните независими лаборатории тестващи антивирусен софтуер, ще забележим че Avast постига по-добри резултати при защитата в реално време и често в класациите  се подрежда на места над средните в сравнение дори с платени анивирусни пакети. AVG изостава в това отношение, въпреки че и тя предлага задоволително ниво на защита.
  Независима лаборатория Антивирусна Програна

  Avast-Free-Antivirus-2014

  avg

  AV-test

  100% 98%

  AV-comparatives

  99,1% 92,8%

  Процент спрени заплахи при защита в реално време

 2. Допълнителни екстри – освен техните антивирусни възможности, Avast и AVG предлагат няколко допълнителни инструмента, с които да подобрите работата на компютъра си. Най-полезната нова функция на Avast е насочена към неопитните потребители и се нарича Hardened Mode. Това е изцяло ново ниво на защита, което не позволява инсталирането на рискови програми в системата. Друг полезен инструмент в Avast е Software Updater, който следи за нови версии на всички програми инсталирани на компютъра Ви. Не можем да не признаем, че сме впечатлени от новият инструмент за защита на личните данни включен в последната версия на AVGPrivacyFix. AVG има още един полезен инструмент, който често откриваме само в платените антивирусни пакети – File Shredder (унищожител на файлове)

avast-vs-avg-winner

Заключение:

Ако искате лесна за използване програма за антивирусна защита, с ясен и лесен за навигация интерфейс, то тогава Ви предлагаме AVG. Допълнително, тя има прекрасно ново приложени за реална защита на личните ви данни в Интернет, като специално се набляга на дейността Ви в социалните мрежи. Avast предлага по-солидно ниво на защита, но е малко по сложна за усвояване. За разлика от AVG, тя предлага и защита на вашите емайл клиенти, което не е факт, който може да пренебрегнете, ако водите активна кореспонденция.

Всъщност, според нас за да постигнете максимална защита на вашият компютър и за да се чувствате максимално сигурни онлайн, трябва да използвате най-добрите предложениq от двете програми, които сравняваме днес. Avast има значително по-добри показатели при блокиране на вируси и друг зловреден код, а предимството на AVG е в защитата на личната информация чрез приложението PrivacyFix. Хубавото е че то е достъпно и за самостоятелна инсталация отделно от антивирусната програма.

Затова нашият съвет е: инсталирайте Avast и PrivacyFix, и се наслаждавайте на надеждна и безплатна антивирусна защита.

3 коментара

 1. Недьо Иванов

  Аз съм изпробвал всички анти вирусни , но Аваст най-много ми допада.

 2. Аз използвам avg 2015 и съм много доволен .

 3. Анонимен

  аваст вип е любимата ми анти-вирус програма, освен това имам безплатен вип лиценз 😀 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.