Начало / Download / Свалете Mozilla Firefox 5

Свалете Mozilla Firefox 5

Firefox 5 е първата версия на Firefox излязла по новия ускорен цикъл на  Mozilla, което означава, че вместо да пускат по една нова версия веднъж на година или две, сега това ще се прави на всеки три месеца. Firefox просто следва стъпките на Google Chrome, при който стратегията с бързото пускане на нови версии бе предприета преди известно време и сега браузърът е във версия 12, въпреки че първата версия излезе през 2008 година.

Новостите във Firefox 5 са насочени предимно към подобряване на работата на уеб браузъра. Едно от най-важните подобрения в браузъра е поддржката на новия SDK за Addon-и, наричан по-рано Mozilla Jetpack. Той позволява на програмистите да създават нови разширения на базата на Web технологии като HTML, CSS, JavaScript, а не само на по-старата XUL технология. Очаква се по този начин разширенията да бъдат по-лесни за създаване и поддръжка и да могат да се пренаписват по-лесно за съвместимост с новите версии на  Firefox. Също така CSS анимациите работят по-добре в Firefox 5, което означава, че браузъра може да се справя по-добре с динамично уеб съдържание.

Инсталацията на Firefox 5 е бърза и безпроблемна и отне не-повече от 2 минути на тестовата ни машина. Потребителите на бета версии на Firefox ще останат разочаровани, защото новите версии на Firefox не премахват останките от старите бета версии.

Основният интерфейс на Firefox 5 е напълно различни от по-старите версии ( до версия 3.6) като е запазен само по-големия бутон Back, който дебютира във версия 3. Новият дизайн на браузъра е със значително по минималистичен стил, показан за първи път от Google Chrome през 2008 г.

Промените направени във версия 5 на Firefox са много, като в това мини ревю ще споменем само най-важните. Най-голямата е пълното хардуерно ускорение налично за всички платформи, което означава, че Firefox ще използва вашата графична карта за да ускори рендирането на комплексни уеб сайтове. Браузърът притежава пълна (е почти) поддръжка на HTML5, включително и за видео с висока разделителна способност във формат WebM, аудио, геолокации, Drag & Drop възможности и др. OpenType шрифтовете също се поддържат, както и CSS3 и най-новите JavaScript рендери. WebGL и хардуерното ускорение дават на браузъра огромен тласък. Firefox 5 е на върха по поддръжка на уеб стандарти, от което печелят само потребителите, защото получават един невероятно бърз браузър.

Важни промени са направени и в начина, по който Firefox ви защитава. Един от тях е прилагането на политиката за сигурност на съдържанието ( Content Security Policy), която е предназначена да блокират един от най-често срещаните видове заплахи, крос-сайт скриптова атаки, като позволява на браузъра да разбере кое съдържание е законно и чисто и кое не е. Тежестта при този вид защита се пада почти изцяло на разработчиците на сайтове. Друго подобрение на сигурността е въвеждането на HTTP Strict Transport Security (HSTS). По този начин данните който въвеждате в даден сайт за защитени максимално, защото Firefox 5 автоматично създава криптирана връзка до сървъра на сайта и данните ви не могат да бъдат прихванати.

Определено браузърът е достоен да носи името Firefox. Един основен недостатък обаче е, че подобно на своите конкуренти, Firefox 5 използва огромно количество RAM. Не очаквайте това да се промени, тъй като браузъра се развива постоянно и постоянно се добавят нови функции и възможности.

  • Цена: Безплатен браузър
  • Операционна система: Windows 2000/XP/2003/Vista/7

Свалете Mozilla Firefox 5 от ТУК>>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.