Начало / Хардуер / Преглед на AMD Radeon R9 Fury X

Преглед на AMD Radeon R9 Fury X

Най-накрая AMD вдигна забраната за публикуване на информация за Radeon R9 Fury X, първата едночипова видеокарта от висок клас която компанията пуска на пазара от година и половина. Погледнато чисто технически, Radeon R9 Fury X е една невероятна видеокарта. Разочароващо е резултатите които постига по време на тестове с реални игри. В по-долните редове ще се опитаме да Ви обясним защо.

Radeon R9 Fury X

Архитектурата на новото ядрото наречено Fiji, въобще не е нова, а е основана на Tonga, като броя на шейдърните процесори и увеличен почти два пъти. В това се корени и проблема на Radeon R9 Fury X с реалната производителност в игрите. Всеизвестен факт е, че двукратното увеличаване на шейдърните процесори, не води директно до двукратно увеличаване на производителността. Реалното увеличение на производителността на Radeon R9 Fury X, спрямо предишния топ модел на AMD е около 40 процента, а това както се оказва не е достатъчно, за да се бори с NVidia GTX 980 Ti и Titan X.

Не успяхме да се доберем до тестова бройка на R9 Fury X, но до момента вече има доста, много обстойни ревюта и тестове, от които извлякохме данни за средната производителност на видеокартите. При резолюция 4K, Radeon R9 Fury X е наравно с GTX 980 Ti и изостава с около 8 процента от NVIDIA Titan X. С намаляване на резолюцията, разликата между картите се задълбочава. При резолюция от 1440p Radeon R9 Fury X се представя средно с 9% по-слабо от GTX 980 Ti, при 1080p с 14%, а при 900p с цели 18%. Това означава, че ако не разполагате 4K монитор, и достатъчно мощен компютър, то по-добрият избор за видеокарта е NVIDIA GTX 980 Ti.

Fury X е първата карта в света използваща новата HBM памет. HBM е бъдещето на графичните карти, тъй като предлага много висока честотна лента и производителност, при значително подобрена консумация на енергия и място върху платката. Fury X разполага само с 4GB HBM VRAM. Доста потребители ще се подведат по-малкия обем памет, и ще я обвинят за по-слабото представяне на Fury X. Реалността е различна. Използването на HBM памет е запазило консумацията на енергия на същото ниво като предишния топ модел, въпреки двукратно увеличения брой шеидърни процесора. Реално AMD нямаше да могат въобще да произведат новите видеокарти, ако не използваха HBM памет.

Друго интересно решение на AMD е да оборудват Radeon R9 Fury X фабрично с водно охлаждане. Това от части се налага от факта, че дължината на картата е само 19 сантиметра, което не позволява нормалното охлаждане на ядрото и HBM паметта. Fury X може да се използва за направата на много компактни PC – та. Пример за това е представения наскоро проект на AMD Quantum.

Овърклок потенциала на Radeon R9 Fury X е нищожен. AMD са заключили контрола на напрежението както на ядрото, така и на паметта. Единствения овърклок който е възможен е през драйвера на картата. Реално не можете да постигнете повече от 5% увеличение на производителността.

След казаното по-горе, ценовата политика на AMD, ни се струва леко странна. Radeon R9 Fury X струва точно колкото NVidia GTX 980 Ti – 650$. Според нас по-разумна цена би била 550$ – 600$.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.