Начало / Новини / Настъпва Края на Windows XP

Настъпва Края на Windows XP

Дори и най-големите фенове на Windows XP ще трябва да ъпгрейднат от следващата година, тъй като любимата им операционна система не могат да се справя с новото поколение HDD.

От началото на 2011 г. всички твърди дискове, които излизат на пазара ще използват „Advanced Format“ –  променя се начинът на съхранение на данни върху тях. Това ще означава, че производителите на твърди дискове ще могат да произвеждат по-големи HDD по обем, които използват по-малко енергия и са по-надеждни. Но новите HDD няма да работят с Windows XP, който разпознава дискове форматирани на блокове от 512 байта.

Подобно форматиране е от дните на флопито като към днешна дата е безнадеждно остаряло. David Burks – продуктов мениджър  на Seagate фирма каза производство на HDD заяви, че всеки 512 байтов сектор на сегашните твърд дискове започва и завършва с маркер и съдържа място за запис на грешки. Също така между всеки сектор трябва да бъде оставена малка празнина. По този начин в големите съвременни дискове се губи много пространство.

Новият формат използва 4K сектори – това означава, че загубеното пространството е около осем пъти по-малко , като в същото време ще позволи да отделят два пъти по-голямо пространство на блока за коригиране на грешки. Windows XP не е съвместим с 4K сектори за разлика от Windows 7, Vista, OS X и всички  версии на Линукс ядрото пуснати след септември 2009 г. .

Въпреки че има емулатори за Windows XP системите работят доста бавно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.