Начало / Хардуер / Компанията AMD първа ще премине на GDDR5-памет

Компанията AMD първа ще премине на GDDR5-памет

gddr5 ram AMD оповестиха, че възнамеряват да използват GDDR5 памет в бъдещите ATI Radeon видеокарти, в сътрудничество с Samsung, Hynix и Qimonda.

От компанията не съобщават за конкретен продукт, но заявиха, че  GDDR5 се очаква да бъдат използвани за графична памет, докато DDR3 ще се използва за  PC памет. GDDR5 ще се появи в употреба през 2008 г. а, масовото и използване ще започне  в началотo на 2009 г., според прогнозите на AMD. От тогава скоростта на използваната GDDR5 постоянно нараства като към момента на ъпдейт на статията AMD използва 6GH/z GDDR5 памет в последните си модели видеокарти от седма серия, а именно Radeon 7950 и Radeon 7970.

Въпреки това,поддръжката на  DDR3 няма да бъде добавена в процесорите на  AMD до 2010.

За AMD GDDR5 е от огромно значение. Макри заяви, че дизайнът на GDDR5 дава възможност за агресивно управление на захранването, както и високоскоростни комуникации във използващите ги видеокарти. По същество, GDDR5 има до 5x по-висока пропускателна способност от GDDR3 и 4x, по-висока пропускателна способност от GDDR4. Това дава възможност да се постигне по-висок трафик със по-тясна шина на паметта. Това ще доведе до подобрена производителност от по-малките, по-рентабилни видеокарти, както и до по-евтина изработка на печатните платки. От ценова гледна точка GDDR5 паметта е около  20% по-ефективна от GDDR-4.

amd logo new

Спецификациите на GDDR5 все още предстои да бъдат ратифицирани, заяви Макри, които е председател на JEDEC. Според него този стандарт може да бъде одобрен най-рано през септември. Въпреки това, фирми като Qimonda започнаха доставката на новата GDDR5 памет.  Qimonda вече е започнала масово производство и доставка на GDDR5 с обем 512Mbit на чип със скорост 4,0 Gbits /s за AMD.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.