Начало / Новини / Как да инсталирате Windows 10 на виртуална машина

Как да инсталирате Windows 10 на виртуална машина

Ако искате да изпробвате новия Windows 10 или Office 2016, но все още не сте готови да се откажете от Windows 7 или 8 и Office 2013, Ви предлагаме едно просто решение: виртуална машина. Грубо казано, виртуалната машина или за по-кратко, просто VM. Виртуалната машина представлява софтуер създаващ втори компютър със своя независима операционна система и ресурси, вграден във Вашия настолен компютър или лаптоп.

Инсталацията на виртуална машина изисква малко по-модерен компютър, защото едновременно ще работят две операционни системи, а те често са доста ресурсоемки. Нашето мнение е, че почти всеки компютър произведен през последните пет години, разполагащ с поне 3GB рам памет, ще Ви свърши работа.

Използването на виртуална машина за тестване на новия Windows 10 си струва усилията, защото много по-лесно ще можете да преинсталирате или направо да изтриете Windows 10, след като му се нарадвате. Да не забравяме също, че Windows 10 все още е в бета версия и не би било разумно, да го използвате за своя основна операционна система.

windows-10-vm-main-image

Има няколко софтуерни пакета за създаване на виртуални машини, но за целта на днешния урок се спряхме на Oracle VirtualBox. Разбира се меже да използвате и VMware Player за създаване на виртуалната машина.

Това, което ви е нужно:

1. Процесор с активирана виртуализация от биоса.

2. Високоскоростна връзка с Интернет за изтегляне на 4 Gb инсталационен файл.

3. 50 GB или повече свободно пространство на диска на Вашия компютър.

4. Един час свободно време.

Стъпка 1: Уверете се, че процесора Ви поддържа виртуализация

Странно е, че в повечето случай виртуализацията стандартно е изключена от биоса на дънната платка. За да проверите дали поддръжката на виртуализация е включена в биоса Ви, трябва да рестартирате компютъра и с клавиши F2, F10, F12 или Delete да влезате в него. Ако не сте сигурни как да се справите, напишете в Гугъл „bios vm activation“ . След това с клавиша F10 запишете направените промени. Компютърът Ви ще се рестартира и виртуализацията е активирана.

windows-7-properties

Стъпка 2: Изтегляне на Windows 10

За да се сдобиете с ISO на новия Windows 10, ще трабва да участвате в програмата на Microsoft, Windows Insider. Описали сме стъпките в Свалете бета версия на новият Windows 10. На тази стъпка трябва да решите дали ще използвате 32 или 64 битова версия на Windows 10. Разликата се състой в това, колко рам памет смятате да отделите на виртуалната машина. Ако тя е 4GB или над 4GB, Ви препоръчваме да си свалите 64 битова версия на Windows 10. Във всички останали случаи 32 битовата версия на Windows 10, ще ви свърши чудесна работа.

Стъпка 3: Свалете си Oracle VirtualBox

Докато сваляте ISO файла на Windows 10, можете да си свалите Oracle VirtualBox.

Инсталацията на Oracle VirtualBox е елементарна. След като приключите, стартирайте програмата.  Щракнете върху бутона Създаване (New) в горния ляв ъгъл. Трябва да дадете име на виртуалната машина, като може да използвате всичко което пожелаете. Все пак е препоръчително да използвате име, което ще разпознаете лесно, особенно ако имате или смятате да правите няколко виртуални машини. Във второто поле стандартно ще излезе Windows. Можете да го промените от падащото меню на Windows 10 (32-bit) или Windows 10 (64-bit), в зависимост от това какъв ISO файл сте изтеглили.

Сега трябва да изберете обема на рам паметта с която Windows 10 ще разполага. Зелената част на плъзгача се смята за безопасна за работата на системата Ви, а червената зона може да предизвика проблеми с производителността. Ние препоръчваме да заделите поне 2 Gb рам, като е препоръчително да бъдат 4 GB.

Щракнете върху бутона Напред. Ще бъдете подканени да създадете виртуален твърд диск. По подразбиране VirtualBox заделя 32 Gb масто на диска за Windows 10. Препоръчваме Ви да заделите не по-малко от 25 GB за да може Windows 10 да работи правилно. Накрая щракнете върху бутона Създай.

Щракнете върху Напред и ще видите, че VirtualBox използва по подразбиране динамично разпределение на диска.

Windows-8-set-ram

Стъпка 4: Допълнителни настройки на Oracle VirtualBox

Можете да променяте почти всички настройки на виртуалната машина, която туко що създадохте. Може да заделите повече рам памет, дисково пространство или процесорни ядра. Може да промените свързването с Интернет и др. Ако желаете да се занимавате с това, ,моля вижте следващата ни статия „Работа с Oracle VirtualBox„, а ако не желаете, преминете на стъпка 5.

Стъпка 5: Избиране на ISO на Windows 10

Виртуалната Ви машина вече е готова за инсталацията на Windows 10. В лявата колона на VirtualBox, кликнете два пъти върху името на машина и тя ще стартира. VirtualBox Ви ще Ви попита кой ISO файл ще използвате. Посочете му пътя където сте свалили своето копие на Windows 10, независимо дали сте използвали IE, Firefox, Chrome или торент програма.

Остава да натиснете бутона Старт в основния прозорец на VirtualBox. Ще видите светло синята икона на Windows на черен фон. Тази стъпка може да отнеме няколко минути, в зависимост бързината на компютъра Ви. След това екрана ще стане черен с няколко избора на лилав фон. Кликнете върху бутона Следващ (Next) и изберете инсталирай сега. Microsoft ще поиска от Вас да се съгласите с лицензионното споразумение като краен потребител. Поставете отметка в квадратчето, ако сте съгласни, и щракнете отново върху Следващ (Next).

Windows-8-install-type

Стъпка 6: 10 Инсталиране на Windows 10 на виртуална машина

Имате две опции на инсталация. Изберете „custom“ (втората опция) и щракнете върху бутона Напред, за да инсталирате Windows 10 на виртуалната машина. Тази стъпка може да отнеме много време, в зависимост от скоростта на компютъра Ви. На нашата тестова система и отне по-малко от 10 минути, което е по-бързо от инсталацията от DVD диск.

VirtualBox ще се рестартира няколко пъти по време на инсталацията. След това трябва да изберете между стандартни настройки на Windows 10, или ръчно да ги изберете една по една. Препоръчваме Ви първоначално да изберете стандартните настройки, защото на по-късен етап може да промените всяка една от тях.

Остава да решите дали ще използвате Microsoft акаунт, или ще създадете локален администратор на компютъра. Препоръчваме Ви да отделите малко време и да си създадете Microsoft акаунт напълно безплатно, защото с него ще може да използвате всички приложения за Windows 10 от Microsoft Store. Ако решите да използвате локален администратор, ще трябва всеки път да въвеждате Microsoft акаунт когато инсталирате или стартирате приложение от Microsoft Store.

Остава да изчакате още няколко минути и ще видите началния екран на Windows 10. Първото нещо което Ви препоръчваме да даправите е да проверите за обновления. Става от Старт бутона > Control Panel > Windows Update

Стъпка 7: Използване на Windows 10 на виртуална машина

Инсталацията на Windows 10 е готова и вече може правите и пробвате каквото си пожелаете. Важно е да запомните едно единствено нещо. Въпреки, че е инсталиран на виртуална машина, може да повредите туко ще инсталирания Windows 10 много лесно. Нужно е просто да „убиете“ VirtualBox през Device Manager. За да нямате проблеми от подобно естество е нужно да гасите Windows 10 нормално все едно, че гасите физическия си компютър. Може да го направите от самото меню на Windows 10 или чрез VirtualBox.

Пожелаваме Ви приятни мигове с новия Windows 10.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.