Начало / Интернет / Как да защитим личната си информация си в Facebook?

Как да защитим личната си информация си в Facebook?

Синята за лента за търсене в Facebook  направи търсенето на лична информация в най-популярния социален сайт наистина лесно. За това  е добре  да отделите време  за преглед на това какво и колко споделяте с  приятелите и света на стената на вашата Facebook страница, и какво  те може да открият за Вас използвайки  функция за търсене Graph Search.

Като начало може да въздъхнете спокойно, Facebook  не направи достъпни най-дълбоко споделени ви тайни и лична информация.  Graph  Search не засяга настройките Ви за за поверителност, а само прави много по-лесна за достъп информацията, която сте споделили публично по-свое желание.

Какво е Graph  Search?

В лента за търсене Graph  Search потребителите могат да търсят информация от типа на „Приятели, които харесват  Междузвездни войни  и готвене“.  Тогава, Facebook ще претърси  „Харесванията“ на всичките Ви приятелите и ще  Ви покаже списък с подходящи съвпадения.

Facebook лента за търсене Graph-Search

Най вероятно около 2008, когато  Facebook   въведе страниците, които може да харесвате като „Пиене на бира“ и „Азис“ не сте предполагали, че те ще бъдат използвани, като индексирани парченца данни от инструмент наречен Graph Search. Обзалагам се, не сте си и помисляли, че песните, които  сте слушали, не само ще  се появят на Timeline Ви, но също така ще се достъпни за лесна навигация от вашите приятелите.

Това са само няколко примера за това как Facebook  използва данните, които съзнателно сте му  предоставили  за да направи своя нов инструмент за търсене ефективен и коректен, но Graph Search отива далеч  зад  „Харесвания“  и история на музиката. Всичко! Искам да кажа, всичко, което  някога сте споделили с приятели във Фейсбук бива индексирано.

Например:

  • Споделените данни от приложенията, които използвате, като Spotify
  • Маркирани снимки, включително тези със съответните места и часове
  • Интереси, като музика, телевизионни предавания, както и блогове
  • Facebook чек-ин
  • раздел  About Me, включително кариера, семейно положение, както и религиозни или политически възгледи

Звучи притеснително, но наистина  лентата Graph Search, не е толкова страшна колкото изглежда.  В действителност по-голяма част от нея е страхотна.  Защо да не разрешите примерно приятелите Ви да научат, че играете футбол и така, може да се снабдите с допълнителен  играч в отбора. Или да разрешите на приятелите на приятелите Ви да знаят, че сте необвързан и така да увеличите шансовете си за среща.

Graph Search отваря врати за проучване на нашата социална мрежа по един напълно нов начин, една възможност, която в идеалния случай се трансформира в обогатени между личностни взаимодействия директно в реалния живот. (а,  не  се използва само  като напреднала технология за онлайн шпиониране).

Положителни ефекти от Graph Search са предостатъчно, но все пак е разумно да се подходим към нея с повишено внимание, като сложим в ред личните си данни и съдържани.

Можете да защитите личната си информация във Facebook като започнете от  настройките за поверителност  и преглед на съдържанието, което сте споделили в миналото, за да сте сигурни, че приятелите Ви дълбаят само в  личната информация, която сте готови да споделите.

Защитете личната си информация в Facebook  с тези пет лесни стъпки:

Activity Log във Facebook

1. Преровете  Дневника на дейността (Activity Log)

Благодарения на Дневника на дейността  е достъпна  емисия на  всички неща, които някога  сте направили и  споделили във Facebook.  През него  може лесно да филтрирате дейности  или  съдържание под различни условия.

За достъп до вашият Дневник на дейността  се отправете към профила си и кликнете върху бутона малко под снимка на корицата.

В лявата странична лента, можете да филтрирате дневника  си по категории. Когато изберете някоя, като „Вашите публикации“ или „Харесвания“ , се появява списък със свързано към нея  съдържание  и възможност за промяна на  настройката на защита на личните данни. В някои случаи, можете да регулирате настройките за поверителност, като кликнете на бутона разположен отстрани. Друг път, обаче, като например с категория  „Харесвания“, единственият начин да се скрие определена дейност е чрез изтриването  или „разхаресването“ й.

Една от най-полезните опции в Activity Log   ще откриете  в раздел  „Снимки“.  В началото на страницата е поместена лента с възможност за филтриране на съдържанието от „Споделено с“, което ви позволява да прегледате снимките, които сте споделили публично или по друг начин.

Приложения във facebook

2.Ограничете информацията споделяна от външни приложения:

За момента, Graph Search все още не се интегрира с приложения, но след време  дейността от приложения като Pinterest и Foursquare ще бъдат индексирани и лесно откриваем.

Ако предпочитате  по скоро да не споделяте тези данни, трябва да коригирате настройките на приложението. От всяка страница на Facebook, щракнете върху иконата катинар  в непосредствена близост до „Home“ бутона  в горната  синя лента. След това изберете  „Още настройки.“  В  лявата странична лента на новоотворената страница, изберете „Приложения“.

Средната колона показва публичността  на всяко едно приложение. Ако искате дейностите генерирани от приложението да не  могат да се търсят от никого, но то да остане свързано с профила Ви във Facebook, кликнете върху „Редактиране“  и променете стойността  от  „Posts on your behalf“  на „Only me.“

3.Орежете  „Харесванията“ си:

Когато приятелите  Ви търсят за неща като   „Приятели, които харесват йога и живеят във Варна“,  Facebook ще използва вашите споделени  предпочитания и интереси  за да попълни резултатите от търсенето.  Така че,  може би е време да прегладете  нещата, които сте „Харесали“, ако все пак не искате всичките  Ви лични интереси,  да бъдат индексирани.

За да направите това, насочете се към вашият Timeline и превъртете надолу до модул “ Харесвания“ в дясната колона. Тук има няколко начини за коригиране на настройките за поверителност на „Харесвания“.

Първият вариант е да разгледате и „разхаресате“ всяка страницата, с която предпочитате да не бъдете асоциирани. Вторият вариант е да се направи цяла Like категория (като Телевизия или музика) изцяло лична,  като по този начин ще предотвратите тези  данните от  индексиране.

Ако изберете втория вариант, кликнете върху бутона Редактиране в горната част  и използвайте  падащия бутон за  настройка на публиката до  всяка категория. За да направите определена категория изцяло лична , изберете „Only me.“

4.Актуализирайте раздел  About Me

Graph Search без съмнение отваря врати към използване на Facebook по нови начини, като набиране  на кандидати за работа.  Един от начините, по който  работодателите ще правят това, е чрез търсене на неща като „Хора, които живеят в София и са работили в Google“. Единственият начин  бъдещ работодател  да може да Ви открие е, ако сте избрали да споделите  тази информация в About Me секцията на вашия Timeline. Освен това, може да прегледате други неща, които споделяте за себе си в публичното пространство, като религиозни и политически възгледи, заедно със статуса  на  взаимоотношенията Ви и местоположение. Както споменахме,лентата  Graph Search може да бъде полезна по много начини (примерно, да Ви помогне да бъдете открити на  бъдещи работодателите), но също така е важно да се уверите, че Facebook индексира само данните, които са приемливи за Вас.

5.Бъдете по-предпазливи в бъдеще

По-важно  от всякога е  да бъдете  наясно с това, какво и как споделяте във Facebook . Всеки път когато  ‘Харесвате“ страница, уверете се , че сте ОК, тази нова  асоциация сочеща към Вас да бъде открита. И когато споделяте връзка или да добавяте нов детайл във раздел About Me , отделете малко време, за да се провери настройките на аудиторията, която има достъп до споделеното.

Graph Search ще направи по-откриването Ви за приятели, приятели на приятели, и за обществеността, така че  е време да почистите вашия профил и да се уверите,  че споделяте само личните данни, които сте готови да бъдат разкрити.

Както споменахме, Search Graph е положително допълнение към Facebook, така че, докато почиствате нежеланите дейности и публикации, не се колебайте да добавите и нови  интереси, които да позволят на  приятели и познати да намерят нови поводи да се свържат с Вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.