Начало / Хардуер / Заслужава ли си покупката на скъпи кабели

Заслужава ли си покупката на скъпи кабели

Всеки които се е занимавал с техника знае, че цените на различните видове кабели варират от няколко лева, до стотици и понякога хиляди левове. Например цената на популярните в момента HDMI кабели, започва от около 5 лева и достига стотици левове. С тази статия, ще се опитаме да отговорим на въпроса заслужава ли си да инвестирате пари в скъпи кабели или е най-разумно да се снабдите с най-евтиния вариант.

заслужават ли си скъпите кабели

HDMI

Основното което трябва да запомните е, че HDMI, DVI, USB и др. са кабели пренасящи цифров сигнал. Източника на сигнала, било то компютър или Blu-Ray плейър го кодира, а приемника го декодира. Ако силата на сигнала не е достатъчна, заради по-голяма дължина на кабела или кофти връзка при HDMI портовете на устройствата, то просто няма да видите никаква картина. Ако сигнала успее да се пренесе през кабела, то Вие ще получите абсолютно същия образ и картина подадени от източника и тя ще бъде перфектна.

Препоръчваме Ви да обърнете по-голямо внимание на стандартите поддържани от устройствата Ви и на обработката на накрайниците на кабела (хубаво е те да бъдат позлатени). Също така е добре да потърсите кабел маркиран като „High Speed HDMI“, защото с него безпроблемно ще пренесете Full HD и 4К картина. Не се връзвайте на рекламните трикове на търговци и пройзводители. Няма такива неща като „HDMI 2.0“ или „4K HDMI“.

Просто вземете най-евтиния High Speed HDMI кабел който намерите, с позлатени накрайници, голяма подложка в края на буксата (за по-добра стабилност на включения кабел) и с подходящата дължина. Десетина лева би трябвало да ви стигнат, за такъв кабел с дължина 1.5 или 2 метра.

Изключение от казаното по-горе е случаят когато Ви се налага да използвате по-дълги от шест метра HDMI кабели. Тогава препоръчваме да закупите активен HDMI кабел, с вграден в него чип усилващ сигнала. Такъв кабел ще консумира малко количество енергия от източника, защото чипа в него трябва да приеме сигнала, да го декриптира, отново да го криптира и да го излъчи.

DVI и DisplayPort

DVI и Display кабелите по същество са същите като HDMI, т.е. цифрови. Това означава, че всичко казано по-горе важи и за тях.

Някои DVI кабели имат аналогов компонент, макар че се съмняваме някой да знае за това и да го използва.

USB и Lightning

Общото между всички USB кабели е, че те също пренасят цифров сигнал, макар и той да не е криптиран. Това важи и за така наречените Lightning, модното име дадено от Apple на USB кабелите които продават на баснословни цени.

Различното е целта за която ви е нужен USB кабел. Ако искате да удължите кабела на мишката или клавиатурата си, да замените този към електронната писалка или да свържете принтер, то Ви препоръчваме да се спрете на най-евтиния възможен вариант.

Ако ще зареждате мобилни устройства и таблети или устройството ще черпи енергия чрез USB за да работи (например малките скенери на Canon и HP), то ще трябва да се снабдите с подходящ кабел за целта.

Имайте и в предвид, че за да свържете клавиатура или мишка към таблет или смартфон, ще Ви трябва USB кабел поддържащ OTG.

Имайте на предвид, че за разлика от повечето видове, USB кабелите се експлоатират доста грубо, ежедневно включване, изключване, дърпане, навиване и др. Затова отново съвета ни е да си закупите подходящия кабел на възможно най-ниска цена. Така или иначе няма да оцелее повече от няколко години при ежедневно ползване.

Оптични кабели

Сигнала който се предава по оптичните кабели е цифров, като може да е PCM (Pulse Code Modulation) или Dolby Digital формат. Всички системи поддържащи Dolby Digital прекъсват сигнала към колоните напълно, ако открият и най-малкото смущение. Разбирайте, че ако чувате звука от система поддържаща Dolby Digital, то това е точния звук от носителя, било той CD, DVD и др. Покупката на по-скъп оптичен кабел няма да повлияе по никакъв начин. От друга страна промяната или преподреждането на мебелировката в помещението, ще окаже значителен ефект върху звученето на системата Ви.

Ethernet

Не. Ако работи, просто работи.

VGA

Въпреки, че са с доста ограничени възможности, VGA кабелите все още се използват масово в България. Хубаво е да се знае, че сигнала пренасян през тях е аналогов и затова колкото по-хубав е кабела, толкова по-качествена ще е картината. Много често при размазана и трептяща картина виновен е именно VGA кабела. След замяната му и почистване на портовете на компютъра и монитора, качеството на картината се подобрява значително.

Хубаво е също така да закупите VGA кабел с Блаунов филтър, който премахва паразитните шумове в сигнала. Цената на един такъв кабел не надвишава десет лева.

Силови кабели

Захранващи кабели нямат никакво влияние върху потребителската електроника, защото консумацията на един уред не надвишава няколко киловата. Всеки захранващ кабел произведен по съответния стандарт ще Ви свърши работа.

Един коментар

  1. Напротив, пич, HDMI 2.0 има, стандарта е пуснат 2013, и ти е абсолютно необходим ако искаш да прекараш 4K видео на 60 кадъра в секунда или 3D на 25.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.