Начало / Download / Ето какво е новото в Firefox 25

Ето какво е новото в Firefox 25

firefox 25 logoВчера Mozilla пуснаха нова стабилна версия на Firefox, един от най-популярните браузъри в България и по света,  за всички  поддържани операционни системи – Windows, Linus, OS X и Android.   Нека видим какви нови функции  ще ни предложи Firefox 25:  Web Audio API, нова функционалност на лента за търсене, и специално за Android  – запазване на историята на сърфиране в кеш паметта на браузъра и внедряване на блокирането на смесено съдържание, което беше въведено във  десктоп версията Firefox 23 за Windows.

Да разгледаме всяка една от  новите функции в  Firefox 25:

Firefox25 SearchBar

1.Web Audio API

В новата версия на  Firefox 25  е вграден Web Audio API – енджин, с който може да се възпроизвежда пълнокръвна звукова картина в уеб игри и приложения.  Приложно програмният интерфейс е наличен във версиите за всички платформи, но потребителите ще трябва да почакат, за да се възползват от нововъведението. Сега зависи от разработчиците да създадат нови и по интересни игри, в които може да се позиционира звук и звукови ефекти.

2.Промени в лентата за търсене

Можете да търсите специфични думи или термин във всяка една отворена страница във Firefox, след като натиснете функционалният бутон F3 или клавишната комбинация Ctrl+F. С тези действия се извиква лентата за търсене в дъното   на прозореца.  Във Firefox 25 лентата за търсене получава редизайн и нова функционалност.   Лентата вече, няма да се споделя между различните табове на браузъра, а ще остава отворена само в този, в който се извършва търсенето. Това е малка, но удобна промяна.

3.  Преминаване към друг браузър при случай на неактивност,

Това е една интересна нова функция, при която ако не използвате Firefox в продължение на няколко месеца,  браузъра „решава“, че сте преминали към  използването на друг  алтернативен  браузър за сърфиране в Интернет.  След, като отново стартирате  Firefox, той ви предлага да импортира настройките и историята на сърфиране от другия браузър.

Firefox-25-Guest-Browsing

4.Няколко промени във  версията за Android

  • Guest Browsing–  една от главните нови функции във Firefox 25 за Android. Тя позволява да стартирате нова сесия в браузъра за ваш близък или познат, който иска да използва телефона Ви. Така няма да се притесняване за отворените си табове или , че ще разкриете историята на посетените от вас сайтове.
  • Блокиране на смесено съдържание –  по същество се блокира смесената употреба на HTTP (незащитено) съдържание  и HTTPS (криптирано) съдържание  в HTTPS страници, тази функция беше въведена за първи път във десктоп версия Firefox 23,  но сега и потребителите на мобилната версия на Firefox, може да се възползват от тази защита.
  • Индикатори на приложения: Версия Firefox 25 за Android позволява на някои добавки, да добавят визуални индикатори (иконки)  в адрес бара на браузъра, като по този начин по-лесно ще ги идентифицирате когато са активни.

Общо взето това са по-значителните нови функции на Firefox 25. Както винаги има промени, които засягат  сигурността и производителността, или се отнасят строго към разработчиците на уеб приложения и не са пряко видими от обикновените потребители. Новата версия Firefox 25  за десктоп може да свалите от синият бутон Download.

  • Цена: Безплатен браузър
  • Операционна система: Windows 2000/XP/2003/Vista/7/8

Свалете Firefox 25 от ТУК>>> Свалете Firefox 25

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.