Начало / Интернет / Дали хакери са откраднали 1.2 милиарда e-mail акаунта

Дали хакери са откраднали 1.2 милиарда e-mail акаунта

Според компанията Hold Security, неизвестна до сега група от руски хакери са успели да откраднат повече от 1.2 милиарда e-mail акаунти и пароли от над 430 000 сайта. Първоначално дори съобщиха за 4.5 милиарда (да правилно четете милиарда) откраднати комбинации от потребител и парола за над 500 000 сайта, но след това бързо се коригираха, защото уж били дублирани. От компанията твърдят също, че са работили над проблема през последните дванадесет месеца, като са предупредили за различни пробиви в сигурността собствениците на много от най-посещаваните сайтове в Интернет.

Ако написаното по-горе ви се струва достоверно, то моля спрете да четете до тук, защото долните редове няма да ви харесат.

Hold Security

Интересен е факта, че около 3 милиарда души ползват Интернет поне веднъж месечно. В това число влизат и всички деца и възрастни хора. Колко от тях знаят въобще какво е e-mail? Ами простия отговор е, не всички. Примерно родителите ми не знаят какво е e-mail, но и те имат компютър и използват Интернет за Skype. Това означава, че e-mail акаунта на почти всеки жител на планетата е бил компроментиран.

Другото странно нещо е факта, че досега никои не е забелязал за множеството проблеми в сигурността на толкова много големи и популярни сайтове. Ех тези страшни, никому неизвестни руски хакери. Нали всички знаем, че руския хакер е най-големия хакер. По възрастните ще ме разберат 🙂 .

Третото странно нещо е, че ако отворите сайта на Hold Security, ще забележите, че първото нещо въобще в него е от преди малко повече от година? Не ви се струва странно? Излиза, че компанията е била основана и веднага е открила най-големия пробив в сигурността в Интернет.

Разбира се сайта на компанията е изграден на WordPress – най-сигурната платформа на света. И естествено кода му дори не се валидира при проверка със validator.w3.org .

И като за капак, Ви предлагат да се защитите от подобен род проблеми, като се абонирате за месечната им услуга за защита в Интернет срещу само 120$ месечно. Е тука вече ми стана много смешно.

Изводите оставяме на вас. Може да ги споделите в коментарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.