Начало / Новини / Готини съвети, които ще подобрят работата на Google Crome

Готини съвети, които ще подобрят работата на Google Crome

Google Crome 11 излезе преди няколко седмици и последните статистики сочат, че вече всеки осми интернет потребител  ползва  гугълския браузър. За да се възползвате пълноценно от всички преимущества на Crome, решихме да ви покажем няколко полезни трика, които разделихме в три категории: използване на режим  Incognito, скрити функции и лист  от 30 hot keys.

Сърфирайте безопасно в режим Incognito.

Incognito е режим  за поверително сърфиране , който изключва функции, като „история на сърфиране“ и бисквитки. Много полезен режим, който би трябвало да използвате  за висока степен на поверителност при  онлайн банкиране, онлайн разплащания и винаги, когато искате да останете незабелязани в Интернет.

Клавишната комбинация за стартиране на Incognito прозорец е Ctrl+Shift+N.  В Windows 7, може да стартирате режима директно от десктоп таскбара, като кликнете на върху Crome иконата и с десен бутон изберете „New Incognito window“ от  меню Tasks. При редовно стартирана сесия Crome, Incognito се отваря чрез десен бутон на линка, който искате да отворите и избирате „Open link in Incognito window“.

Може да стартирате Chrome 11 в режим Incognito и по подразбиране. Създайте Chrome shortcut на работният плот, с десен бутон изберете Properties.  В полето Target  отидете  в края на въведеният текст и въведете – “ –incognito“ (разтояние, две тирета, incognito, без кавичките) и кликнете на бутона OK. Този shortcut винаги ще стартира Chrome 11 в режим Incognito и няма да бъде в конфликт с редовният ви Crome shortcut.

Функции:

Chrome има различен набор от функции /about: /, които може да Ви бъдат полезни.   Една от най интересните  е about:flags (изписвате about:flags в адрес бара). Аbout:flags позволява достъп до  някои експериментални функции, чийто списък постоянно се променя, т.к Chrome разработчиците добавят все  нови приложения, които могат да бъдат тествани от напредналите потребители. Бъдете внимателни, някои от експерименталните приложения  може да дестабилизиран работата на браузъра.

В момента, някои от най популярните възможности в about:flags включват:

  • Side Tabs – за преместване на табовете от горната част на браузния прозорец в страни, чудесен за широки монитори.
  • Grouping  –  прибавя опция за групиране на подобни табове в меню Tab
  • Better Omnibox history matching –  разширява възможностите на функцията за търсене в адрес бара и  предоставя разнообрази опции  свързани с настройка на работата на процесора.  Въпреки че може да дестабилизира Crome,  потребителите на Windows XP и по стари машини ще забележат значително подобрение в скоростта на браузъра.

Ако искате да контролирате обема на паметта, която се използва при работа с Chrome, то about:memory предлага опции за наблюдение на целия и обем, както и от всеки таб по отделно, плюс информация за  използваната памет от другите браузъри, ако са стартирани в момента.

Чрез  about:plugins може да достигнете до Extension manager.

30 hot keys:

Клавишните комбинации не само подобряват „силата и бързината на пръстите“, но правят навигацията по бърза. Crome 11 и предстоящата Crome OS имат обширен списък с hot keys, а списъкът с 30-те  публикуван по долу включва основните и някои по-любопитни.

Hot key Какво прави?
F1 Извиква Google Help
Ctrl+J Показва прозорец Downloads
Ctrl+H Показва прозорец History
Ctrl+D Запаметява страница в Bookmark pages
Ctrl+F Отваря/ Затваря – полето за търсене
Ctrl+P Отваря прозорец Print
Ctrl+T Отваря нов Таб
Ctrl+W Затваря Таб
Ctrl++ Zooms in
Ctrl+- Zooms out
Ctrl+0 Връща страницата в оригинален размер
Ctrl+Shift+T Претоваря скорошно затворените табове
Ctrl+N Нов прозорец
Ctrl+Shift+N Нов  Incognito прозорец
Ctrl+Tab Превъртя табовете от ляво на дясно
Ctrl+Shift+Tab Превъртя табовете от дясно на ляво
Ctrl+1-8 Отваря първо таб 1, след това таб 8
Ctrl+9 Отваря последния таб
Ctrl+Shift+Del Отваря прозорец Clear Browsing Data
Ctrl+Shift+B Показва/Скрива  Bookmarks bar
Shift+Esc Отваря  task manager
Alt+Home Отваря home page в настоящият таб
Alt+D/Ctrl+L Highlights text in location bar
Ctrl+Enter Добавя www. и .com към текст в адрес бара
Ctrl+Shift+V Копиране от клипборда без форматиране
Shift+Alt+T Показва  първият инструмент от toolbar-а
Tab (after Shift+Alt+T) Превъртя през инструментите в toolbar-а
Space or Enter (after Shift+Alt+T) Активира избран инструмент
Shift+F10 (after Shift+Alt+T) Reveals context menu for selected tool
Esc (after Shift+Alt+T) Returns focus to page

Google сa публикували и пълен списък на  keyboard shortcuts , който може да прегледате.

Още трикове

Разбира се има още много трикове, с които може да подобрите работата си  с Google Chrome. Ако имате любим трик, който не е споменат тук, може да го споделите в коментарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.